Χριστουγεννιάτικος κορμός με βύσσινα


Ο κορμός είναι ένα γλυκό που συνηθίζεται από πολλούς τα Χριστούγεννα.
Είναι ένα γλυκό νόστιμο μα και εντυπωσιακό, που η όψη του και μόνο μας προδιαθέτει γιορτινά.
Ένα αφράτο σοκολατένιο παντεσπάνι που μέσα του κλείνει μια νόστιμη κρέμα, μια αέρινη επικάλυψη με σοκολάτα, και πάνω απ’ όλα τριμμένη σοκολάτα και βυσσινάκια, και έτοιμο το γλυκάκι που θα στολίσει το γιορτινό μας τραπέζι!
Πάμε να το φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
Για το παντεσπάνι:
4 αυγά
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
μισή κούπα τσαγιού αλεύρι
μισή κούπα τσαγιού κακάο
1 βανίλια άρωμα
Για την κρέμα:
1 κουτί φυτική σαντιγί
2 κούπες τσαγιού γεμάτες, ζάχαρη άχνη
1 κούπα τσαγιού μαρμελάδα βύσσινο με κομματάκια φρούτου
ξύσμα κουβερτούρας
Για την επικάλυψη :
1 ¾ κούπας από τη σαντιγί της γέμισης
85 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
Για την διακόσμηση:
ξύσμα κουβερτούρας
βύσσινα
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι.
Χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια, να αφρατέψουν.
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το κακάο. Τα προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών.
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 15 -17 λεπτά.
Μόλις βγει το παντεσπάνι από το φούρνο, αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος, το τοποθετούμε σε μια πετσέτα και το τυλίγουμε σε ρολό με την βοήθεια της πετσέτας. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Χτυπάμε καλά τη φυτική σαντιγί με τη ζάχαρη άχνη. Κρατάμε 1 ¾ της κούπας από αυτή για το γαρνίρισμα.
Όταν το παντεσπάνι κρυώσει τελείως, το ξετυλίγουμε και απλώνουμε στην επιφάνεια του και κατά πλάτος, τη μαρμελάδα με τα βύσσινα.
Από πάνω απλώνουμε τη σαντιγί, πασπαλίζουμε με το ξύσμα κουβερτούρας και τυλίγουμε και πάλι σε ρολό.
Ετοιμάζουμε τη κρέμα για την επικάλυψη.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την ενώνουμε με την σαντιγί που έχουμε κρατήσει στην άκρη. Δουλεύουμε τα υλικά καλά με το σύρμα.
Απλώνουμε την κρέμα αυτή επάνω στο ρολό, με σπάτουλα ή κορνέ.
Με ένα πιρούνι κάνουμε ελαφρά χαρακιές στην επιφάνεια, για να δώσουμε την όψη του «κορμού».
Για να διακοσμήσουμε το γλυκό μας, πασπαλίζουμε με το ξύσμα κουβερτούρας και τοποθετούμε μερικά βυσσινάκια στην επιφάνεια.
Βάζουμε τον κορμό στο ψυγείο, να κρυώσει καλά!
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Loading...