0 Shares 296 Views

Ροξάκια


Τα ροξάκια αυτά τα έφτιαξα για πρώτη φορά το 1997, σε αρκετά μικρή ηλικία.
Συνταγή από την αγαπημένη μου θεία Έφη, με σίγουρη επιτυχία!
Γλυκό που μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια, όταν η θεία Έφη κάθε Χριστούγεννα μας κερνούσε ροξάκια, μαζί με τους καταπληκτικούς κουραμπιέδες της και τα εξαιρετικά γεμιστά της μελομακάρονα!!
Τις συνταγές της μου τις έδωσε και τις 3, και φυσικά θα τις μοιραστώ μαζί σας με χαρά!
Πάμε φέτος τα Χριστούγεννα να φτιάξουμε πεντανόστιμα ροξάκια!!

Θα χρειαστούμε:
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1 ποτήρι γάλα χλιαρό
25 γρ. μαγιά νωπή
1 φακελάκι μπαικιν πάουντερ
2 αυγά
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κουταλάκι κανέλα
1/3 κουταλάκι γαρύφαλλο
2 κουταλάκια κακάο
4 περίπου ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι:
4 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
1 ξύλο κανέλα
1 κουταλιά γλυκόζη
Στην πράξη:
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα.
Προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, το ξύσμα λεμονιού και το λάδι.
Δουλεύουμε με σύρμα καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Κρατάμε ένα φλιτζανάκι του καφέ από το αλεύρι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο μαζί με το μπέικιν πάουντερ στο μείγμα μας και ζυμώνουμε.
Βάζουμε σε ένα μπολάκι το κακάο κοσκινισμένο, το γαρύφαλλο και την κανέλα και τα ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και την τοποθετούμε σε δύο χωριστά μπολ.
Στο ένα ρίχνουμε το αλεύρι που κρατήσαμε στην άκρη και στο άλλο το μείγμα με το κακάο.
Ζυμώνουμε καλά. Οι 2 ζύμες πρέπει να είναι μαλακές και εύπλαστες. Αν χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο παραπάνω αλεύρι στην μία, το ίδιο θα κάνουμε και στην άλλη, ώστε να έχουν την ίδια πυκνότητα.
Ανοίγουμε με τον πλάστη την ζύμη με το αλεύρι (την ανοιχτόχρωμη) σε 2 μακρόστενα κομμάτια.
Με την ζύμη του κακάο, την σκούρα ζύμη δηλαδή, πλάθουμε 2 κορδόνια.
Τοποθετούμε κάθε σκούρο κορδόνι επάνω και κατά μήκος σε κάθε ανοιχτόχρωμο φύλλο ζύμης, και τυλίγουμε σε 2 ρολά, ώστε η ανοιχτόχρωμη ζύμη να κλείσει μέσα της την σκούρα.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κάθε ρολό σε φέτες 1-1,5 εκ. περίπου.
Τοποθετούμε τις φέτες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους. Τις σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τις αφήνουμε 1 ώρα, να φουσκώσουν.
Κατόπιν ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, ώσπου να ροδίσουν.
Μόλις βγουν από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά του σε μια κατσαρόλα, μέχρι το σιρόπι να «δέσει».
Όταν θα σιροπιάσουμε τα ροξάκια μας, θα πρέπει να είναι κρύα, ενώ το σιρόπι καυτό.
Όταν κρυώσουν τα ροξάκια, τα περιχύνουμε μέσα στο ταψί με το καυτό σιρόπι και τα αφήνουμε έτσι 2 ώρες, ώστε να τραβήξουν όσο περισσότερο σιρόπι γίνεται.
Κατόπιν τα γυρίζουμε από την άλλη μεριά, ώστε να σιροπιαστεί και αυτή.
Καλή επιτυχία!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

 

syntageskardias.blogspot.gr

Loading...

ad