0 Shares 592 Views

Μελομακάρονα με βερμούτ


«Τρίγωνα κάλαντα μες τη γειτονιά
ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά!!!!!»

Να λοιπόν που και πάλι βρισκόμαστε μιαν ανάσα από την πιο ωραία, κατά την γνώμη μου, περίοδο του χρόνου. Αυτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς!
Μια από πιο αγαπημένες μου ασχολίες αυτής της εποχής, είναι η παρασκευή των παραδοσιακών μας γλυκών. Ξεχωριστά γλυκά, συνδεδεμένα με αυτήν την εποχή.
Σήμερα θα σας δείξω την συνταγή μου για τα μελομακάρονα. Είναι η συνταγή που φτιάχνω από τότε που παντρεύτηκα. Αυτήν φτιάχνω πάντα και όσες φορές προσπάθησα να πείσω την οικογένεια να την αλλάξω με κάποια άλλη, έστω για μια φορά, αντιμετώπισα σθεναρή άρνηση!!
Η ιδιαιτερότητα αυτής της συνταγής είναι η χρήση του βερμούτ. Μπορούμε στην θέση του να χρησιμοποιήσουμε κονιάκ, αλλά η γεύση δεν θα είναι η ίδια. Το έχω διαπιστώσει και σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό. Το βερμούτ προσθέτει αυτό το “κάτι” που κάνει την συνταγή αυτή να ξεχωρίζει και που δεν το έχω βρει αλλού.
Βερμούτ βρίσκουμε σε κάβες ποτών ή σε σούπερ μάρκετ.
Αν λοιπόν θέλετε φέτος, προμηθευτείτε το έγκαιρα και δοκιμάστε την συνταγή μου που πιστεύω θα σας αρέσει πολύ!

Τα υλικά μας:
850 γρ. περίπου, αλεύρι γ.ο.χ.
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 φλιτζάνια καρύδια χονδροκομμένα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουταλιά κανέλλα τριμμένη
20 γρ. (1 φάκελο) μπαίκιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
200 γρ. ζάχαρη
130 ml. χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
400 ml. ελαιόλαδο
130 ml. βερμούτ rosso
ελάχιστο αλάτι
Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη
500 γρ. μέλι
600 ml. νερό
1 κουταλιά γλυκόζη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Για το πασπάλισμα
1,5 φλιτζάνι μέτρια, τριμμένα καρύδια
1 ως 1,5 κουταλιά κανέλα τριμμένη
1/2 ως 1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
μέλι
Στην πράξη:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το ψιλό σιμιγδάλι, το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι.
Σε μεγάλο και βαθύ μπολ ή στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το λάδι, την ζάχαρη, το βερμούτ, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα από πορτοκάλι και την σόδα. Προσθέτουμε επίσης την κανέλα και το γαρύφαλλο. Χτυπάμε όλα αυτά τα υλικά μαζί για 5 λεπτά, στην μεσαία ταχύτητα, να φουσκώσουν και να διαλυθεί η ζάχαρη.
Σταματάμε το μίξερ.
Προσθέτουμε εναλλάξ τα χονδροτριμμένα καρύδια και το αλεύρι, στο μείγμα του λαδιού-ζάχαρης.
Ζυμώνουμε με τα χέρια μας, ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά.
Προσοχή! Δεν παραζυμώνουμε, γιατί το λάδι που περιέχεται στην ζύμη θα αρχίσει να ξεχειλίζει από αυτήν και τα μελομακάρονά μας δεν θα γίνουν αφράτα.
Ενδεχομένως να χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι από την προτεινόμενη ποσότητα. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μέτρια.

Λαδώνουμε ελαφρά τα δύο μεγάλα ταψιά του φούρνου μας.
Πλάθουμε τα μελομακάρονά μας στο σχήμα που μας αρέσει. Προτιμώ να τα φτιάχνω σε μικρό μέγεθος. Τρώγονται πιο ευχάριστα και δεν λιγώνουν.
Κάθε μελομακάρονο που πλάθουμε, το βάζουμε πάνω στον τρίφτη για τα μακαρόνια.
Πιέζουμε ελαφρά, βάζοντας τα δάχτυλά μας στο κέντρο της πίσω πλευράς του. Έτσι πετυχαίνουμε δύο πράγματα, συγχρόνως.
Πρώτον η επάνω μεριά του μελομακάρονου θα αποκτήσει ωραία σχέδια από τις τρύπες του τρίφτη.
Δεύτερον, στην πίσω μεριά του θα δημιουργηθεί ένα μικρό αυλάκι, το οποίο θα συγκρατήσει μια ποσότητα σιροπιού και θα το βοηθήσει να εισχωρήσει πιο εύκολα μέσα στο μελομακάρονο.
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα στα ταψιά, το ένα δίπλα στο άλλο, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Τα μελομακάρονα αυτής της συνταγής, δεν φουσκώνουν και πολύ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 25 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι. Βράζουμε για 7 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μετρώντας από την στιγμή που αρχίζει να βράζει. Κατεβάζουμε από την φωτιά. Μόλις σταματήσει ο βρασμός ξαφρίζουμε το σιρόπι μας. Το αφήνουμε στην άκρη.
Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα μας, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα σιροπιάζουμε αμέσως.
Συνήθως με τις ποσότητες των υλικών που προτείνω, μου βγαίνουν δύο μεγάλα ταψιά του φούρνου με μελομακάρονα. Γι’ αυτό για κάθε ταψί, χρησιμοποιούμε την μισή ποσότητα του σιροπιού που ετοιμάσαμε.
Τα αφήνουμε για δέκα λεπτά ως έχουν και τα γυρίζουμε από την ανάποδη μεριά, προσεκτικά να μην σπάσουν. Τα μαζεύουμε προσεκτικά στο κέντρο του ταψιού, μιας και το σιρόπι συνηθίζει να συγκεντρώνεται εκεί. Τα αφήνουμε για όλο το βράδυ, αν θέλουμε.
Την επόμενη ημέρα τα στολίζουμε σε πιατέλα ως εξής:
Ρίχνουμε στην πιατέλα κατ’ αρχήν λίγο μέλι. Τοποθετούμε μια στρώση μελομακάρονων.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το πασπάλισμα. Προσοχή στην ποσότητα του γαρύφαλλου. Όχι παραπάνω από ένα κοφτό κουταλάκι, γιατί πικρίζει και έχει πολύ έντονο άρωμα.

Πασπαλίζουμε με μια ποσότητα του μείγματος αυτού τα μελομακάρονα. Συνεχίζουμε το ίδιο με όλα τα μελομακάρονα.
Στο τέλος τα ραντίζουμε με αρκετό μέλι και κάνουμε ένα τελευταίο πασπάλισμα με τριμμένα καρύδια και κανελογαρύφαλλα.
Τα μελομακάρονα αυτά είναι σχετικά τραγανά από έξω, αλλά σιροπιάζονται ωραία στο εσωτερικό τους.
Καλή επιτυχία! Καλές Γιορτές!
Ειρήνη Ε.

Loading...

ad