fbpx
Home » Βιβλία για παιδιά

Βιβλία για παιδιά

Βιβλία για παιδιά
Πόσα βιβλία από αυτά που εκδόθηκαν το 2013 προλάβαμε να διαβάσουμε; Δυστυχώς, λιγότερα απ’ όσα θα θέλαμε.

Ευτυχώς, κάποια από αυτά τα αγαπήσαμε, τα χαρήκαμε. Όπως «Το χιόνι» και «ο Βατραχάκος», από τη σειρά «Τικ και Τέλα», του συγγραφέα και εικονογράφου Άλεξ Σέφλερ (εκδόσεις Ίκαρος). Μικρά κείμενα, γραμμένα με απλότητα, σαφήνεια, τρυφερότητα και χιούμορ (από ενός έτους).

Όπως, επίσης, το «Μια άλλη μέρα θα νικήσεις εσύ» της Μαρίας Παπαγιάννη (εικονογράφηση: Εύα Θάρλετ, εκδόσεις Πατάκη) Συντροφικότητα και συνεργασία ή ανταγωνισμός; Και από τα δύο έχει η αδελφική σχέση, αλλά το δεύτερο είναι που μας προβληματίζει. Ο Άρης, που θέλει να έρχεται πάντα πρώτος, και ο Πέτρος, που αναρωτιέται «γιατί έρχομαι πάντα δεύτερος;», και η μαμά, η κυρία Δωροθέα, που δεν επεμβαίνει στη σχέση των αδελφών, παρά μόνο υπενθυμίζει στον Πέτρο: «Πέτρο, να είσαι ο εαυτός σου. Θυμήσου. Μια άλλη μέρα θα νικήσεις εσύ».

Ωραία ιστορία, στέρεα δομημένη, με μια εύστοχη ανατροπή που οδηγεί στη λύση, γραμμένη με οικονομία, όπου σκιαγραφούνται με λεπτότητα οι χαρακτήρες των δύο μικρών αδελφών (από 3 ετών). Και ακόμα: «ΜΙΣΚΑ – Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι» της Μαρί Κολμόν (μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς, εκδόσεις Κόκκινο). Ο Μίσκα, ένα λούτρινο αρκουδάκι που δεινοπαθεί στα χέρια ενός κακομαθημένου κοριτσιού, το σκάει από το σπίτι και περιπλανιέται στο χιονισμένο δάσος. «Τι ωραία που είναι η ζωή στο δάσος!

Δεν πρόκειται να ξαναγίνω το παιχνίδι κανενός!» λέει ο Μίσκα, αλλά είναι παραμονή Χριστουγέννων, και η έντονη επιθυμία του να κάνει μια καλή πράξη (ακόμα και όταν γίνεται βοηθός του τάρανδου στη διανομή των δώρων, δεν μένει ικανοποιημένος: «Και η καλή μου πράξη, πού βρίσκεται σ’ όλα αυτά;») τον οδηγεί τελικά στην άκρη του δάσους, στο φτωχικό καλύβι ενός άρρωστου αγοριού. Τρυφερό, εξαίσιο κείμενο, με υποβλητική, μαγική εικονογράφηση του Ολιβιέ Ταλλέκ (από 3 ετών). Και ας πάμε από τα χιονισμένα δάση στις σχολικές αίθουσες.

«Αταξίες στην τάξη – Η κατάρα της Φράου Λίτσας» του Γιώργου Παναγιωτάκη (το τέταρτο της σειράς «Αταξίες στην Τάξη», εκδόσεις Κέδρος). Δύο διαφορετικοί κόσμοι σε αντιπαράθεση. Ο κόσμος της δασκάλας, της κυρίας Μαργαρίτας, που πιστεύει πως «Τα παιδιά πρέπει να αγαπούν το σχολείο, όχι να το μισούν και να το φοβούνται» και της δασκάλας, της κυρίας Λίτσας, που πιστεύει πως αυτά είναι «Σαχλαμάρες» και αναπολεί εκείνες τις «ωραίες μέρες που επιτρεπόταν το ξύλο». Όταν η κυρία Μαργαρίτα εξαφανίζεται, στο σχολείο καταφτάνει η αντικαταστάτριά της, η κυρία Λίτσα, που γίνεται -ακόμα και κυριολεκτικά- ο εφιάλτης των παιδιών: «Και από μέσα βγήκε η φράου Λίτσα με στολή των Ες Ες.

Είχε τέσσερα χέρια και τα κουνούσε πάνω κάτω γελώντας σατανικά. Ξύπνησα ιδρωμένος». Όχι, δεν πρόκειται για ιστορία τρόμου, αλλά για μια διασκεδαστική περιπέτεια, με ανατροπές, γραμμένη με πολύ χιούμορ, στοχασμό και γνώση της ψυχολογίας των παιδιών. (από 8 ετών). Και τέλος, ένα βιβλίο -που, δυστυχώς, δεν παύει να είναι επίκαιρο- για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, γραμμένο αριστοτεχνικά, με βαθιά γνώση και χωρίς ωραιοποιήσεις. «Το βιβλίο όλων πραγμάτων» του Χις Κέγερ (μετάφραση: Ινώ Μπαλτά, εκδόσεις Polaris). «Όταν μεγαλώσω θα γίνω ευτυχισμένος», λέει ο εννιάχρονος Θωμάς και αυτή η φράση, που επαναλαμβάνεται σε τρεις διαφορετικές φάσεις, στοιχειώνει ολόκληρο το βιβλίο.

Γιατί ο Θωμάς, αντιμέτωπος με έναν θρησκόληπτο, βίαιο πατέρα, που δέρνει τον ίδιο και τη μητέρα του, δεν αρκείται στις ονειροπολήσεις, αλλά αγωνίζεται να καταλάβει («Ο Θωμάς σκέφτηκε πως ήταν περισσότερο στοχαστής παρά ονειροπόλος»). Και ο βασικός του σύμμαχος σ’ αυτόν τον αγώνα είναι η πανέμορφη Λίζα με το τεχνητό πόδι και η «μάγισσα», η κυρία Βαν Άμερς, που του δανείζει βιβλία και μοιάζει να γνωρίζει τα πάντα. «Και ξέρεις πώς αρχίζει η ευτυχία;» λέει η κυρία Βαν Άμερς «Με το να πάψεις να φοβάσαι» (για παιδιά από 10 περίπου ετών, που είναι, όμως, εξοικειωμένα με δύσκολα θέματα).