Home » Βασιλόπιτα κέικ με πορτοκάλι και κόντιτα

Βασιλόπιτα κέικ με πορτοκάλι και κόντιτα


Αφορμή γι αυτήν την βασιλόπιτα, στάθηκε η γνωριμία μου με την Έλενα!!
Ναι …ναι κι όμως, γνωριστήκαμε και τα είπαμε από κοντά!
Ότι και να σας πω είναι λίγο, πρόκειται για έναν ξεχωριστό άνθρωπο, γεμάτο ζωντάνια, αγάπη και θετική ενέργεια. Είναι από τα άτομα που θα έχουν πάντα μια θέση στη καρδιά μου!
Χάρηκα πάρα πολύ που την γνώρισα και εύχομαι να ξαναβρεθούμε και πάλι σύντομα!
Ήρθε στη Λάρισα γεμάτη δώρα για μας! Εμένα μου έφερε διάφορα πράγματα που φυσικά είχαν σχέση με τη μαγειρική-ζαχαροπλαστική και την ευχαριστώ πάρα πολύ!

Και μιας και οι μέρες είναι γιορτινές, σκέφτηκα να αξιοποιήσω τα δωράκια φτιάχνοντας μια βασιλόπιτα!
Μια βασιλόπιτα κέικ, με τα φρουτάκια στην ζύμη να δίνουν την δικιά τους νοστιμιά, και τα χιονανθρωπάκια από ζαχαρόπαστα που έφτιαξα να δίνουν μια ξεχωριστή …. τσαχπινιά!
Πάμε να σας πω πως την έφτιαξα!

Υλικά για ένα κέικ διαμέτρου 20-22εκ.:
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 αυγά
1 κούπα τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
30 ml λικέρ πορτοκάλι ή κονιάκ
μισή κούπα τσαγιού χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
μισό κουταλάκι κοφτό σόδα
1 φλιτζάνι τσαγιού διάφορα ψιλοκομμένα φρουί γλασέ (κόντιτα)
¾ κούπας τσαγιού ινδοκάρυδο
2 βανίλιες
Για το γλάσο:
1 ασπράδι αυγού ή 3-4 κουταλιές νερό ή χυμό λεμονιού
2,5 – 3 κούπες τσαγιού ζάχαρη άχνη
Για τη διακόσμηση:
ζαχαρόπαστα, χρώματα ζαχαροπλαστικής, sprinkles κ.α
ή αμύγδαλο φιλέ ελαφρώς καβουρντισμένο
Στην πράξη:
Σε ένα μπολ, χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τα αυγά και τις βανίλιες.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (προσοχή θα αφρίσει) και την προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα μαζί με το λικέρ.
Προσθέτουμε το ξύσμα και το αλεύρι, και τέλος προσθέτουμε τα φρουι γλασέ και το ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα με κούμπωμα και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 40 λεπτά περίπου.
Αφού ψηθεί το κέικ, το αφαιρούμε προσεκτικά από τη φόρμα και το ακουμπάμε σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως.
Θα έχετε παρατηρήσει ότι πολλές φορές, όταν το κέικ ψηθεί, φουσκώνει περισσότερο στην μέση από ότι στα άκρα, με αποτέλεσμα στην μέση να δημιουργείται ένα «βουναλάκι» που μας δυσκολεύει στην διακόσμηση.
Οπότε κάνω το εξής κολπάκι: Κόβω προσεκτικά με ένα μαχαίρι το βουναλάκι, ώστε το κέικ να γίνει επίπεδο. Μετά αναποδογυρίζω το κέικ, ώστε η κάτω πλευρά του να γίνει η επάνω, διότι αν το διακοσμήσω από την κομμένη πλευρά, το κέικ θα απορροφήσει το γλάσο της διακόσμησης. Με τον τρόπο αυτό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να διακοσμήσουμε το κέικ μας.
Για να ετοιμάσουμε το γλάσο, χτυπάμε καλά το ασπράδι σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερη άχνη από όση αναφέρω στα υλικά, μέχρι το γλάσο να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.
Αν χρησιμοποιήσουμε νερό ή χυμό, βάζουμε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ και προσθέτουμε σιγά σιγά νερό ή χυμό, μέχρι να αποκτήσει το γλάσο μας την πυκνότητα που θέλουμε.
Καλύπτουμε το κέικ με το γλάσο και το αφήνουμε για 1-2 ώρες να στεγνώσει καλά.
Διακοσμούμε την βασιλόπιτα σύμφωνα με το γούστο μας.
Εγώ όπως βλέπετε έφτιαξα χιονανθρωπάκια και καραμελάκια από ζαχαρόπαστα και πασπάλισα την επιφάνεια με χριστουγεννιάτικα καραμελάκια.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!!!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)




Αρχείο