Πώς Πρέπει Να Υπολογίζεις Σωστά Τις Γόνιμες Μέρες!

Πώς Υπολογίζουμε την Ημέρα Γονιμότητας;

Είναι ένα από τα συχνότερα ερωτήματα των γυναικών που βασανίζει, μπερδεύει και πολλές φορές δημιουργεί άγχος και αβεβαιότητα. Είναι όμως ένα ερώτημα που τίθεται σε εντελώς λάθος βάση, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να αφήσουμε την φύση να λειτουργήσει.

Η φυσική λειτουργία του γυναικείου κύκλου δημιουργεί γύρω από την ημέρα της ωορρηξίας έκκριση αυξημένων ανδρογόνων στην γυναίκα, η οποία είναι ο σημαντικότερος παράγων αύξησης της σεξουαλικής διάθεσης.

Άρα η σωστή απάντηση είναι:

Advertisement

Αφήστε τη φύση να λειτουργήσει!

Μία γυναίκα μένει έγκυος όταν τα σπερματοζωάρια του άνδρα συναντηθούν με το ωάριό της την ημέρα της ωορρηξίας, δηλαδή την ημέρα γονιμότητας.

Στην ωορρηξία, το ώριμο ωάριο φεύγει από την ωοθήκη προς την σάλπιγγα και μέσα σε 24 ώρες μπορεί να γονιμοποιηθεί. Η ημέρα της ωορρηξίας διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και εξαρτάται από τον κύκλο της και το πόσο σταθερός είναι αυτός.

Advertisement

Κάθε γυναίκα γνωρίζει τον κύκλο της, άρα και μπορεί να υπολογίσει την ημερομηνία της επομένης περιόδου.

Εάν ο κύκλος είναι σταθερός μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε και την ημέρα γονιμότητας διότι η ωορρηξία γίνεται 14 ημέρες πριν την επόμενη περίοδο. Δηλαδή, σε ένα κύκλο 28 ημερών η ωορρηξία γίνεται την 14η προς 15η μέρα του κύκλου.

Μεγάλο ρόλο παίζει και η βιωσιμότητα του σπέρματος, καθώς τα σπερματοζωάρια μπορούν να ζουν από λίγες ώρες μέχρι και 7 ημέρες. Άρα η σεξουαλική επαφή στο 24ωρο της ωορρηξίας, όταν το ωάριο είναι βιώσιμο και γόνιμο, έως και επαφή 7 μέρες πριν, δημιουργεί ένα «παράθυρο γονιμότητας» κατά το οποίο υπάρχει και η μεγαλύτερη πιθανότητα σύλληψης.

Δίνουμε οδηγίες για προγραμματισμό επαφών μόνο αν ένα ζευγάρι έχει ελεύθερες επαφές για πάνω από 6 μήνες χωρίς επιτυχία, και τότε συνιστούμε επαφές μέρα παρά μέρα μέσα στο διάστημα του «παραθύρου γονιμότητας».

Καλό είναι εκτός από την ημερολογιακή ανάλυση της πιθανής ωορρηξίας να ευαισθητοποιήσουμε τις γυναίκες σε κλινικά σημεία πιθανής ωορρηξίας, όπως:

  • Πόνοι στις ωοθήκες δεξιά ή αριστερά
  • Φούσκωμα στην κοιλιά και μικροκωλικοειδείς πόνοι στα έντερα
  • Αύξηση κολπικών εκκρίσεων βλεννωδών και, φυσικά
  • Αυξημένη σεξουαλική διάθεση

Σε κάποιες γυναίκες μπορεί να βοηθήσει η καθημερινή θερμομέτρηση για τον προσδιορισμό της ωορρηξίας και της προγραμματισμένης επαφής. Αν το θερμομετρικό διάγραμμα δεν βοηθήσει τότε μπορούμε να προμηθευτούμε από το φαρμακείο ειδικά τεστ ούρων που μας βοηθάνε να προσδιορίσουμε το χρόνο της ωορρηξίας.

Αν δεν τα καταφέρουμε με τους παραπάνω τρόπους, τότε πρέπει να γίνει υπερηχογραφικός προσδιορισμός της ωορρηξίας. Η γυναίκα θα πρέπει να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της, ο οποίος θα την υποβάλλει σε κολπικό υπερηχογράφημα για να προσδιορίσει το πότε θα γίνει η ωορρηξία.

Η επαφή στην διάρκεια της ωορρηξίας -εφόσον οι σάλπιγγες και το σπέρμα είναι φυσιολογικά- οδηγεί σε γονιμοποίηση το 40% των ωαρίων. Οι μισές όμως συλλήψεις από αυτές δεν θα εξελιχθούν και έτσι το ποσοστό κυήσεων είναι περίπου 20%, εκ των οποίων το 10% θα παλλινδρομήσουν.

Επομένως, σε 9 μήνες το 18% των ζευγαριών εκείνου του κύκλου που παρακολουθήσαμε και έγινε προγραμματισμένη επαφή στην ημέρα γονιμότητας, θα αποκτήσουν παιδί.

 

Πηγή: athensmagazine.grboro.gr

Related Posts