Ωδή Στο ΠΑΝΤΖΑΡΙ: Απίστευτα Οφέλη Για Την Υγεία – Το Καλύτερο Λαχανικό Όλων Των Εποχών! -ΒΙΝΤΕΟ
Υπάρχει κάποιο άλλο λαχανικό σαν το ταπεινό αλλά καταπληκτικό παντζάρι;
Αναπτύσσεται κάτω από το έδαφος, κρύβοντας μελαγχολικά τη λαμπρότητά του, περιμένοντας να ξεπεταχτεί σαν μια μικρή βόμβα βιταμίνης C.
Και μόνον όταν το κόψετε, το βράσετε και το ξεφλουδίσετε, αποκαλύπτεται η πραγματική του ομορφιά.
Ένα φωτεινό, πορφυρό κόσμημα, το παντζάρι είναι πραγματικά νόστιμο και ευέλικτο.
Κόψτε το σε κομμάτια μαζί με κατσικίσιο τυρί, προσθέστε λίγο βαλσαμικό ξύδι και ετοιμάστε μια φανταστική σαλάτα.
Κόψτε το σε φέτες και βάλτε το στο τοστ για ένα υπέροχο πρωϊνό.
Αλέστε το με ρεβίθια για να κάνετε ένα πολύ ανώτερο χούμους.
Προσθέστε το αλεσμένο στη σούπα για μοναδική γεύση.
Μπορείτε να το ψήσετε σε τσιπς ή να το τρίψετε στο μείγμα του κέϊκ για το πιο ζουμερό σοκολατένιο γλυκό που φάγατε ποτέ.
Ό,τι κι αν κάνετε πάντως, μην τα βράσετε υπερβολικά.
Οι δυνατότητες που έχετε με τα φρέσκα, τραγανά παντζάρια, είναι ατελείωτες.
Τα καρότα ακολουθούν στη δεύτερη θέση (είναι υπέροχα σε σαλάτες, σάντουϊτς και χυμούς), αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορείτε να τρώτε ένα βουνό καρότα κάθε μέρα σαν τον Bugs Bunny!
Προσθέστε ένα παντζάρι στο smoothie σας και επωφεληθείτε από τα εκπληκτικά οφέλη που έχει στην υγεία σας.
Οι κόκκινες-μοβ αποχρώσεις που έχουν τα παντζάρια οφείλονται στις υψηλές συγκεντρώσεις χρωστικών ουσιών betacyanins betanin.
Όταν καταναλώνετε πολλές μπετανίνες, αυτές μπορεί να αλλάξουν το χρώμα των ούρων σας, πράγμα το οποίο ίσως σας κάνει να πιστέψετε ότι πάσχετε από κάποια φοβερή ασθένεια, ενώ στην πραγματικότητα, απλώς μετακινούνται ‘τόνοι’ θρεπτικών συστατικών μέσα στο σώμα σας.
Αλλά αυτές οι χρωστικές ουσίες κάνουν ακόμα περισσότερα: ενεργούν ως φυσικά αντιοξειδωτικά.
Το παντζάρι είναι ότι πιο κοντινό θα βρείτε σε superfood.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) λέει ότι είναι μια καλή πηγή σιδήρου, φολικού οξέος και μαγνησίου.
Μάλιστα συνεργάστηκε με τη Βρετανική Διαιτητική Ένωση για να δουν ποιές άλλες μαγικές ιδιότητες έχουν τα παντζάρια.
Υποστηρίζουν ότι αυτό το λαχανικό είναι σε θέση να μειώσει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να είναι χρήσιμο για την υποστήριξη των αθλητών.
Η ιστοσελίδα του NHS σε μια μελέτη του 2014, εξέτασε τις επιπτώσεις του χυμού από παντζάρι στους ποδηλάτες που κυκλοφορούσαν σε έναν ειδικά σχεδιασμένο θάλαμο, ώστε να μιμείται τις επιδράσεις του μεγάλου υψόμετρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χυμός τους έδωσε μια ‘σημαντική αύξηση’ στους χρόνους των δοκιμών, με τους συμμετέχοντες να τερματίζουν κατά μέσο όρο 16 δευτερόλεπτα γρηγορότερα.
‘Το παντζάρι και ο χυμός του, σε συνδυασμό με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, λάχανο και σέλινο, είναι πολύ χρήσιμα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς το νιτρικό τους περιεχόμενο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης’, λέει η Alison Hornby, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της BDA.
Πράγματι, δεν υπάρχει κανένα λαχανικό ανώτερο, πιο φρέσκο, πιο κατάλληλο για το καλοκαίρι, πιο ωφέλιμο, από ένα κατακόκκινο παντζάρι.
Στο βίντεο που ακολουθεί, θα ανακαλύψετε μια υπέροχη συνταγή για χούμους με παντζάρι!
Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva @Truelife.gr
Πηγή: metro.co.uk / by Miranda Larbi
Intro Photo: Shutterstock/Metro.co.uk