Κουρκουμάς: Στο Πιάτο, Στα Μαλλιά & Το Δέρμα Σου -Τα ‘Αγνωστα Οφέλη Του Μπαχαρικού!

 

Ένα μπαχαρικό, πολλά πρόσωπα!

Και πράγματι, θα μπορούσε κανείς να το πει αυτό για τον κουρκουμά, που είναι γνωστός και με άλλες ονομασίες, όπως κουρκούμη, τουρμερίκ, κιτρινόριζα ή χρυσόριζα εξαιτίας του χαρακτηριστικού κίτρινου χρώματος του.

Αποτελεί βασικό συστατικό του μείγματος κάρυ (από εκεί έχει γίνει περισσότερο γνωστό) αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, όπως στα ψητά λαχανικά και τις πατάτες ή ακόμη και για το χρωματισμό κάποιων βουτύρων και τυριών.

Advertisement

Η αξία του κουρκουμά θεωρείται ανεκτίμητη, χάρη στα πολύ σημαντικά και ευεργετικά του οφέλη στην υγεία Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται η αντικαρκινική δράση, η μείωση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς, η αντιφλεγμονώδης δράση, η πρόληψη και θεραπεία κρυολογημάτων, αντιμετώπιση τραυμάτων μέσω επιτάχυνσης της επούλωσης τους.

Επιπλέον, η κοσμετολογία έχει εμπιστευτεί τις δράσεις του για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής (είναι αντιβακτηριδιακό και αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό), για τα προβλήματα της πιτυρίδας και του ξηρού δέρματος στην περιοχή της κεφαλής, για τη μείωση των ρυτίδων και των μαύρων κύκλων, για την ενυδάτωση, την αντιγήρανση, τη λάμψη του δέρματος.

Τέλος, στα υπέρ της κατανάλωσης του κουρκουμά εντοπίζεται και η βελτίωση της πέψης, γιατί βοηθάει στην καταπολέμηση του φουσκώματος, λειτουργώντας και σαν φυσικό αδυνατιστικό, μιας και μειώνει την αύξηση των λιποκυττάρων και επιταχύνει το μεταβολικό ρυθμό.

Advertisement

Κουρκουμάς οφέλη

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η πρόσληψη κουρκουμά ή κουρκουμίνης, μια φυσική χρωστική ουσία που εμπεριέχεται στον κουρκουμά, ωφελεί σε:

Στομαχικές ενοχλήσεις (δυσπεψία)
Οστεοαρθρίτιδα
Πρόσθια ραγοειδίτιδα
Καρκίνο του παχέος εντέρου
Κίνδυνο καρδιακής προσβολής μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης
Νόσος του Crohn
Ουλίτιδα
Προδιάθεση διαβήτη (άτομα με προδιαβήτη, να μην αναπτύξουν διαβήτη)
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Ομαλό λειχήνας
Νεφρίτιδα του Λύκου
Ρευματοειδή αρθρίτιδα
Δερματικά τραύματα που οφείλονται σε καρκίνο
Φυματίωση
Ελκώδη κολίτιδα
Χοληστερόλη

Πώς o κουρκουμάς μπορεί να ωφελήσει την εγκεφαλική λειτουργία

Μερικά από τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα του μπαχαρικού μπορεί να ωφελούν και τον εγκέφαλο. Η κουρκουμίνη διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και μπορεί να έχει προστατευτικές ιδιότητες έναντι στην νόσο του Πάρκινσον και του Alzheimer.

Δεδομένου ότι η κουρκουμίνη έχει αντιοξειδωτικές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, πιστεύεται ότι προωθεί την γενική υγεία του εγκεφάλου. Μια άλλη ένωση στο κουρκουμά, η τουρμερόνη, βοηθά τα ενδογενή βλαστοκύτταρα να αυξάνονται, πράγμα που μπορεί κάποια μέρα να αποδειχθεί σημαντικό για την επισκευή και την αναγέννηση των ιστών του εγκεφάλου.

Η κουρκουμίνη πιστεύεται ότι βοηθάει στην αναστολή της συσσώρευσης των β-αμυλοειδών πλακών στους εγκεφάλους των ασθενών με Alzheimer.

Ο κουρκουμάς προλαμβάνει τον καρκίνο

Το κουρκούμη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην αργή ανάπτυξη του καρκίνου.

Η κουρκουμίνη έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση και φαίνεται να είναι καθολικά χρήσιμη για τους περισσότερους τύπους καρκίνου. Αυτό πιθανώς οφείλεται στην ικανότητα της κουρκουμίνης να επηρεάζει τους μοριακούς στόχους των καρκινοκυττάρων.

Ακόμα καλύτερα, η κουρκουμίνη είναι μη τοξική και δεν βλάπτει τα υγιή κύτταρα και ο τρόπος που χρησιμοποιείται στην χημειοθεραπεία του καρκίνου είναι παραδοσιακός. Η κουρκουμίνη μπορεί ακόμη και να συνεργαστεί με κάποια φάρμακα της χημειοθεραπείας, βοηθώντας τα να λειτουργούν καλύτερα.

Οι τύποι καρκίνου που μπορεί να επηρεάσει θετικά περιλαμβάνουν τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, του ήπατος, του στομάχου και του παχέος εντέρου.

 

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Related Posts