Τροπολογία ΠΑΣΟΚ με ρυθμίσεις για 450.000 άτομα ευπαθών ομάδων-ΑΜΕΑ

suntaksiouxoi-ilikiomenoi-arxeiou

Σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για άνεργους, συνταξιούχους λόγω αναπηρίας και ανασφάλιστους υπερήλικες περιλαμβάνει τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής αύριο Τετάρτη.

Η τροπολογία αφορά μεταξύ άλλων:

  • Στην χορήγηση του ΕΚΑΣ, χωρίς ηλικιακό όριο στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας και μετά την 1-1-2014
  • Στην επαναχορήγηση της σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες, για όσους έχουν πενταετή  μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην χώρα (αντί της  20ετίας) και την εξαίρεση των προνοιακών επιδομάτων από το εισοδηματικό κριτήριο
  • Στην ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη των ανέργων και όσων επαγγελματιών έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, καθώς και των ανέργων νέων, με βελτίωση και διεύρυνση του ισχύοντος πλαισίου.
  • Στην παράταση για ένα έτος της καταβολής των συντάξεων αναπηρίας και των προνοιακών επιδομάτων, όπου με ευθύνη του ΚΕΠΑ υπάρχει καθυστέρηση στην επανεξέταση των ατόμων με αναπηρία.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ οι παραπάνω ρυθμίσεις αφορούν συγκεκριμένα 450.000 πολίτες και συγκεκριμένα:

  • 350.000 άνεργους που δεν έχουν περίθαλψη
  • 75.000  συνταξιούχους λόγω αναπηρίας εκ των οποίων 20.000 που θα έχαναν το ΕΚΑΣ την 1-1-2014 και 55.000 για τους οποίους έχει διακοπεί ή θα διακοπεί τους επόμενους μήνες η καταβολή της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος, λόγω  καθυστέρησης στην επανεξέταση από τα ΚΕΠΑ.
  • 25.000  ανασφάλιστους υπερήλικες στους οποίους έχει διακοπεί  η σύνταξη και η περίθαλψη με το νόμο 4093/2012. Ειδικά για τους ανασφάλιστους, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κινήματος, θα κατατεθεί στον επόμενο νομοσχέδιο συμπληρωματική ρύθμιση, όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία, που θα επιλύει το πρόβλημα και για όσους λαμβάνουν μικρές συντάξεις από ελληνικούς φορείς ή φορείς τρίτων χωρών, για τους οποίους θα προβλέπεται ο συμψηφισμός με το ποσό της σύνταξης  του ανασφάλιστου.

Τέλος, με άλλες προτεινόμενες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία επιλύονται θέματα για εργαζόμενους με το καθεστώς των υπερβαρέων για τους εργαζόμενους στην πρώην ΑΤΕ και για τους υπαχθέντες σε προγράμματα αυτασφάλισης.

Loading...

 

naftemporiki.gr

Πηγή: www.newsitamea.gr (Monitored by Google ©)

Loading...
Loading...