Σεκέρ παρέ σε φυλλένιες θηκούλες


Καλημέρα και καλή βδομάδα φίλοι μας!!
Έχουμε μπει πια για τα καλά στην εορταστική περίοδο νομίζω, γι αυτό από σήμερα και για 3 ολόκληρες εβδομάδες, οι αναρτήσεις μας θα είναι όλες εορταστικές.
Φαγητά και γλυκά που θα νοστιμίσουν το γιορτινό μας τραπέζι, μα και κεράσματα γιορτινά, όπως συνηθίζεται αυτές τις μέρες.
Ελπίζουμε να σας δώσουμε αρκετές ιδέες με τις συνταγές μας!
Και μην ξεχνάτε, πως ακόμα πιο πολλές ιδέες θα βρείτε στην Κατηγορία μας με τα «Χριστουγεννιάτικα»
Σε πείσμα των καιρών, ας φροντίσουμε όσο μπορούμε να χαρούμε την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων και φέτος!

Πέρυσι αν θυμάστε, σας είχαμε κεράσει μοσχοβολιστά σεκέρ παρέ για το καλωσόρισμα της νέας χρονιάς.
Εφέτος ετοιμάσαμε ένα άλλο, απίθανο σιροπιαστό γλυκάκι, βασισμένο στην συνταγή εκείνη.
Σεκέρ παρέ που «φώλιασαν» σε όμορφες, ροδοψημένες θηκούλες, φτιαγμένες από φύλλα κρούστας! Ωραία σιροπιασμένα, ήταν σκέτη απόλαυση!
Είναι μια ιδέα που εντυπωσίασε, όταν πρόσφερα τα γλυκάκια αυτά σε συγγενείς και φίλους!
Μου ζήτησαν την συνταγή και τότε τους είπα: Τι περιμένετε; Στις «ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ» θα την βρείτε αμέσως!!
Επειδή αυτήν την περίοδο τα σιροπιαστά γλυκά, είναι συνήθως σε πρώτη ζήτηση, τι περιμένετε; Φτιάξτε τα και εσείς!
Και η συνταγή, που αλλού;;!! Στις «ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ», κερασμένη φυσικά…από καρδιάς!!!

Θα χρειαστούμε:
μισή δόση ζύμης για σεκέρ παρέ από εδώ
4 φύλλα για μπακλαβά
100 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
φιστίκια Αιγίνης, η ψίχα ολόκληρη
Για το σιρόπι
μισή δόση για σιρόπι όπως εδώ
Τι κάνουμε:
Βουτυρώνουμε καλά τις 12 υποδοχές από το μαφινοταψάκι μας.
Ετοιμάζουμε μισή δόση ζύμης, όπως περιγράφουμε στην συνταγή για σεκέρ παρέ. Την βάζουμε μέσα σε μπολ και την σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη, να μη μας στεγνώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς Κελσίου, βάζοντας την σχάρα, στην μεσαία θέση.
Βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα 100 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο. Το λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά.
Απλώνουμε επάνω στο πάγκο της κουζίνας μας, το πρώτο φύλλο κρούστας. Με ένα πινέλο το βουτυρώνουμε καλά με την λιωμένη μαργαρίνη ή το βούτυρο.
Απλώνουμε ακριβώς από επάνω, το δεύτερο φύλλο κρούστας. Το βουτυρώνουμε καλά και αυτό.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το τρίτο φύλλο.
Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι που κόβει καλά, κόβουμε σε εννέα, ίσα κομμάτια.

Τοποθετούμε από ένα κομμάτι του τριπλού τώρα φύλλου μας, σε κάθε θηκούλα.
Παίρνουμε και το τέταρτο φύλλο. Το κόβουμε σε τρεις λωρίδες, κατά πλάτος. Βουτυρώνουμε κάθε λωρίδα. Βάζουμε την μια ακριβώς επάνω στην άλλη. Κόβουμε σε τρία, ίσα μέρη. Τώρα έχουμε άλλα τρία κομμάτια, τριπλού φύλλου.
Τα τοποθετούμε στις τρεις θηκούλες που απέμειναν στο μαφινοταψάκι μας.
Έχουμε τώρα, σε όλες τις υποδοχές, από μια φυλλένια θηκούλα, σε σύνολο δηλαδή, δώδεκα.
Χωρίζουμε την ζύμη για σεκέρ παρέ, που έχουμε ήδη ετοιμάσει, σε δώδεκα ίσα μέρη.
Πλάθουμε δώδεκα μπαλίτσες. Τις τοποθετούμε στο κέντρο κάθε θηκούλας.
Στην κορυφή της κάθε μπαλίτσας βάζουμε ένα ολόκληρο φιστίκι Αιγίνης. Πιέζουμε ελαφρά το φιστίκι, να σταθεροποιηθεί επάνω στην ζύμη και να μην μας ξεκολλήσει αργότερα.
Βουτυρώνουμε ελαφρά την ζύμη σεκέρ παρέ και τις άκρες των φυλλένιων θηκών, με όση μαργαρίνη ή βούτυρο έχει απομείνει.
Τοποθετούμε το ταψάκι στον φούρνο που έχουμε ήδη προθερμάνει, στην μεσαία θέση.
Ψήνουμε ως να ροδίσουν τα γλυκάκια, περίπου 25-30 λεπτά, ίσως και παραπάνω. Εξαρτάται από τον φούρνο μας.
Στο μεταξύ βάζουμε όλα τα υλικά για μισή δόση σιροπιού σε ένα κατσαρολάκι και δένουμε το σιρόπι, όπως περιγράφουμε στην συνταγή των σεκέρ παρέ.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφού σταματήσει ο βρασμός του σιροπιού, το ξαφρίζουμε. Το σκεπάζουμε, ώστε με τους υδρατμούς που θα δημιουργηθούν να διαλυθεί κάθε κόκκος ζάχαρης που έχει μείνει στα πλάγια της κατσαρολίτσας. Πρέπει να το κάνουμε αυτό, αλλιώς το σιρόπι μας μπορεί να ζαχαρώσει και να χαλάσει την όψη και την γεύση στα γλυκά μας.
Μόλις βγάλουμε το ταψάκι από τον φούρνο, σιροπιάζουμε με το σιρόπι χλιαρό και τα σεκέρ παρέ στις φυλλένιες θηκούλες τους ζεστά.

Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

 

 

syntageskardias.blogspot.gr

Loading...
Loading...