Κρεμμυδοπρασόπιτα με κρέμα


Η σημερινή μας πίτα, είναι μια πρόταση για το κυριακάτικο τραπέζι μας.
Μπορούμε όμως άνετα να την προσφέρουμε και στο γιορτινό μας μπουφέ, Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο, βάζοντας κάποιες γιορτινές πινελιές στην διακόσμηση της.
Η γέμισή της είναι καταπληκτικός συνδυασμός πράσων και κρεμμυδιών, που συνενώνονται και νοστιμίζουν από την παρουσία των τυριών και της ελαφριάς μπεσαμέλ.
Μπορούμε να μοιράσουμε την προετοιμασία της σε δύο χρόνους. Από την προηγούμενη θα ετοιμάσουμε και θα σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια. Την ίδια ημέρα που θα προσφέρουμε την πίτα μας, τελειώνουμε την προετοιμασία.
Αν μάλιστα την παρουσιάσουμε την περίοδο των εορτών, είναι ιδιαίτερα βολικό να γλιτώσουμε χρόνο, για την προετοιμασία των άλλων πιάτων του τραπεζιού μας.

Θα χρειαστούμε:
450 γρ. ξερά κρεμμύδια, ζυγισμένα καθαρισμένα
450 γρ. πράσα, ζυγισμένα καθαρισμένα
1 κουταλάκι ξερό δυόσμο
μισό κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
μισό κουταλάκι ρίγανη
100 γρ. γραβιέρα Κρήτης
50 γρ. ρεγκάτο
50 γρ. ανθότυρο
ελαιόλαδο
μια πρέζα ζάχαρη
2 φύλλα σφολιάτας
Για την μπεσαμέλ        
1 κουταλιά γεμάτη φυτίνη
2 κουταλιές γεμάτες αλεύρι γ.ο.χ.
1 αυγό
400 ml. φρέσκο γάλα, ζεστό
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι και πιπέρι
Για το άλειμμα
1 αυγό
1 κουταλάκι νερό
Τι κάνουμε:
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ ή ταψάκι, διαστάσεων 30εκ. Χ 22εκ.
Καθαρίζουμε τα πράσα και τα ξερά κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο, να ζεσταθεί καλά.
Σοτάρουμε πρώτα τα κρεμμύδια. Όταν αρχίσουν να γυαλίζουν προσθέτουμε τα πράσα, την ρίγανη, την γλυκιά πάπρικα, τον δυόσμο και την ζάχαρη. Αφήνουμε να σοταριστούν κρεμμύδια και πράσα, να μαλακώσουν καλά και να ροδίσουν.

Κατεβάζουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη, να πέσει η θερμοκρασία τους.
Τρίβουμε τα κίτρινα τυριά. Με ένα πιρούνι, λιώνουμε το ανθότυρο. Ενώνουμε όλα τα είδη τυριών μαζί.
Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Βάζουμε σε κατσαρολίτσα την φυτίνη να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και σοτάρουμε 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα των αυγών, πάνω σε μέτρια φωτιά, ως να δέσει η κρέμα μας. Θα πρέπει να είναι μέτρια σε πυκνότητα.
Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Τέλος ρίχνουμε και το αυγό, ανακατεύοντας γρήγορα να ενσωματωθεί με την μπεσαμέλ και να μη μας ψηθεί από την θερμότητά της. Αφήνουμε στην άκρη, να πέσει η θερμοκρασία της κρέμας.
Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, στον πυθμένα του βουτυρωμένου πυρέξ. Με ένα μεγάλο πιρούνι την τρυπάμε σε αρκετές μεριές.

Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της γέμισης μαζί. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται και άλλο αλάτι και προσθέτουμε ανάλογα.
Απλώνουμε την γέμιση πάνω στη βάση φύλλου σφολιάτας. Με ένα κουτάλι την ισιώνουμε, ώστε να έχει το ίδιο πάχος παντού.

Κόβουμε το περισσευούμενο φύλλο, αφήνοντας 1 εκ. πάνω από την γέμιση, το οποίο και γυρίζουμε προς τα μέσα. Κρατάμε το περίσσευμα της ζύμης στην άκρη.
Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο επάνω στην γέμιση. Αφήνουμε και πάλι 1 εκ. στα πλάγια του πυρέξ, και κόβουμε το υπόλοιπο.
Με τα δάχτυλά μας φτιάχνουμε μια «γιρλάντα» γύρω γύρω στο πυρέξ, με την ζύμη που αφήσαμε να εξέχει.
Ενώνουμε τα υπολείμματα της σφολιάτας ζυμώνοντάς τα σε μια μπάλα. Την βάζουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα, αντκολλητικού χαρτιού. Ανοίγουμε σε φύλλο, 1/3 του εκατοστού.
Χρησιμοποιώντας κουπ πατ με χριστουγεννιάτικα σχέδια της αρεσκείας μας, κόβουμε από την ζύμη κομμάτια και με αυτά στολίζουμε την επιφάνεια της πίτας, όπως μας αρέσει.

Χτυπάμε το αυγό με λίγο νερό και με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας, επιμένοντας κυρίως στα σχέδια ζύμης.

Ψήνουμε την πίτα μας βάζοντας το πυρέξ στο κάτω ράφι του φούρνου, ώστε να ψηθεί σωστά και το κάτω φύλλο.
Αν χρησιμοποιήσουμε ταψάκι με λεπτά τοιχώματα, καλύτερα να το βάλουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για να μην καεί το κάτω φύλλο. Στον δικό μου φούρνο, η πίτα μου χρειάστηκε 45 λεπτά ψησίματος.
Εάν δούμε ότι η πίτα μας παίρνει γρήγορα χρώμα, την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Κόβουμε την πίτα όταν έχει χλιάνει και όχι ζεστή, ώστε να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
Καλή επιτυχία!!
Ειρήνη Ε.

Loading...
Loading...