Κορμός χριστουγεννιάτικος


Τι κορμός δηλαδή?? Κορμάρα!!
Γιατί βέβαια δεν μιλάμε για έναν απλό κορμό, αλλά για ένα κορμό με τα …ούλα του!!
Με το παντεσπάνι του, με τη κρέμα του και με τη σοκολάτα του.
Έναν κορμό Χριστουγεννιάτικο σπέσιαλ!!!

Τα υλικά μας:
Για το παντεσπάνι
μισή κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/4 κουταλάκι αλάτι
3/4 κούπας ζάχαρη
4 αβγά
1 βανίλια
λίγη ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές νερό
λικέρ της αρεσκείας σας για να ραντίσουμε το παντεσπάνι ( εγώ έβαλα το λικέρ ρόδι που έχω φτιάξει )
μερέντα ή γλάσο σοκολάτας για την επικάλυψη του κορμού
τρίμματα μαύρης και λευκής σοκολάτας για τη γαρνιτούρα
Για τη γέμιση με κρέμα βουτύρου
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
4 κουταλιές αλεύρι
3/4 φλιτζανιού μαλακό φρέσκο βούτυρο
1 φλιτζάνι τσαγιού (εγώ έβαλα λιγότερο) ζάχαρη
1 βανίλια
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το αλεύρι και ανακατεύουμε το μείγμα με το σύρμα σε σιγανή φωτιά, συνεχώς μέχρι να πήξει. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε στο μούλτι το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάμε καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε και το μείγμα της κατσαρόλας και συνεχίζουμε το χτύπημα, έως ότου η κρέμα μας γίνει λεία, ομοιογενής και αφράτη. (αυτή τη κρέμα βουτύρου μπορούμε επίσης να τη χρησιμοποιήσουμε και για τούρτες, πάστες και άλλα γλυκά)
Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε το παντεσπάνι.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το παντεσπάνι, εκτός από το λικέρ. Τα χτυπάμε μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο ταψί και καλύπτουμε το πάτο του με αντικολλητικό χαρτί φούρνου ή λαδόκολλα (όχι αλουμινόχαρτο, αυτό καλό είναι να το αποφεύγετε γενικώς).
Πατάμε το χαρτί, έτσι ώστε να κολλήσει με το βούτυρο στο ταψί.
Αδειάζουμε το μίγμα για το παντεσπάνι στο ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς και σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
Εδώ τώρα είναι η μόνη σχετική δυσκολία για τον κορμό. Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι, με προσοχή για να μη μας σπάσει, γυρίζουμε τη λαδόκολλα σε καθαρή, ελαφρά ΒΡΕΓΜΕΝΗ πετσέτα ( το μυστικό ) την οποία έχουμε πασπαλίσει με τη ζάχαρη άχνη και τυλίγουμε πάλι με προσοχή με τη πετσέτα από τη μακριά πλευρά, δίνοντας το σχήμα που θέλουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει, αρχίζουμε να ξετυλίγουμε σιγά σιγά τη πετσέτα.
Ραντίζουμε το παντεσπάνι με το λικέρ. Απλώνουμε στην επιφάνειά του την κρέμα βουτύρου.
Ξεκινάμε να τυλίγουμε σιγά σιγά το παντεσπάνι σε ρολό, πάντα με τη βοήθεια της βρεγμένης πετσέτας. Αφήνουμε λίγη ώρα να σταθεροποιηθεί το σχήμα.
Ξετυλίγουμε τη πετσέτα – αν δούμε ότι μας έχει σπάσει σε κάποιο σημείο, δεν χάλασε και ο κόσμος, ούτε θα μας κακολογήσει η πεθερά μας! Χαμπάρι δεν θα πάρει, αφού θα καλυφθεί με τη σοκολάτα και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Τοποθετούμε το ρολό μας σε πιατέλα.
Συναρμολόγηση:
Αν θέλουμε κόβουμε ένα κομμάτι από το ρολό και το προσαρμόζουμε στο πλάι του κορμού, κάνοντάς το έτσι να μοιάζει με κλαδί.
Καλύπτουμε εξωτερικά με μερέντα ή γλάσο σοκολάτας.
Με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές κατά μήκος, έτσι ώστε να δώσουμε στον κορμό την όψη του ξύλου.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη και τρίμματα μαύρης και λευκής σοκολάτας (αν έχετε καραμελίτσες smarties, κάντε τα ΟΥ με κόκκινα κουφετάκια).
Καλή επιτυχία
Καλές γιορτές
Καλά Χριστούγεννα
Καλά κρασιά (λίαν συντόμως θα έχουμε πρόταση και για….καλά κρασιά, μείνετε συντονισμένοι)
Ασπασμούς!!
SpIrToKoYto

 

syntageskardias.blogspot.gr

Loading...
Loading...