Εποικοδομητικός διάλογος πολιτισμών Ελλάδας και Κίνας

Εποικοδομητικός διάλογος πολιτισμών Ελλάδας και Κίνας
Πολιτιστικές συμπαραγωγές και ανταλλαγές μεθοδεύουν η Ελλάδα και η Κίνα, στο πλαίσιο ενός «Εποικοδομητικού Διαλόγου Πολιτισμών» με πέντε προγράμματα, το σχεδιασμό των οποίων υπέγραψαν πριν 15 ημέρες οι δύο πλευρές, σε φόρουμ, στο Πεκίνο.

Τα σχέδια, τα οποία αποφασίστηκαν από κοινού, αφορούν στη δημιουργία μίας ψηφιακής βιβλιοθήκης, αφιερωμένης στην παγκόσμια φιλοσοφική σκέψη με «πρωταγωνιστές» τον Σωκράτη και τον Κομφούκιο, καθώς και σύγχρονα ψηφιακά διαδραστικά εκθέματα, εμπνευσμένα από κατασκευές αρχαίων ελληνικών επιτευγμάτων που βασίζονται στη μαθηματική σκέψη ανά τους αιώνες, από τον Πυθαγόρα έως την έρευνα του σύμπαντος.

Άλλο πρόγραμμα αφορά στην τέχνη και τα μουσεία και αναπτύσσει δράσεις για την ανταλλαγή εκθέσεων ελληνικής και κινεζικής τέχνης, την εκπαίδευση με φορητές εκθέσεις σε σχολεία, καθώς και την αξιοποίηση της συλλογής κινεζικής τέχνης του Μουσείου Μπενάκη.

Η αναβίωση του ολυμπιακού ιδεώδους αποτελεί ξεχωριστό πρόγραμμα δράσεων, όπως και η τουριστική ανάπτυξη με διπλή κατεύθυνση κίνησης από την Ευρώπη, μέσω Αθήνας προς την Κίνα και αντίστροφα, χαράσσοντας μία τουριστική και πολιτιστική διαδρομή στον «Δρόμο του Μεταξιού στη Μαύρη Θάλασσα».

«Ζούμε μία εποχή δύσκολη, επικίνδυνη, όπου η οικονομία αλλοιώνει χαρακτήρες, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, αυξάνει τα υλικά αγαθά χωρίς να συνοδεύεται από ανάπτυξη, ενώ ο τρόπος ζωής ισοπεδώνει κάθε πολιτιστική δημιουργία» ανέφερε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου ο Σπύρος Μερκούρης, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ορίζοντες-Δράσεις» στην οποία ανήκουν η πρωτοβουλία και ο γενικός συντονισμός των ελληνικών φορέων που συμμετείχαν στο φόρουμ «Πεκίνο-Αθήνα, Εποικοδομητικός Διάλογος Πολιτισμών». Το φόρουμ πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου και το συνδιοργάνωσαν οι «Ορίζοντες Δράσεις» και η κινεζική μη κυβερνητική οργάνωση «Σύνδεσμος για Διεθνείς Ανταλλαγές».

Στα προγράμματα συμμετέχουν ο Ελληνοκινεζικός Σύνδεσμος, το Μουσείο Μπενάκη, το Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος», το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το τμήμα Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και ο δήμος του Πεκίνου.

Loading...
Loading...
Loading...